Zasľúbená krajina - Lagerlöfová, Selma (Tatran, 1978)
Román Zasľúbená krajina označila švédska literárna kritika za najlepší švédsky sedliacky epos. Ale možno ho chápať aj ako láskyplné zobrazenie folklórnych pôvabov švédskeho ľudu, jeho mravných názorov, krásnej jadrnej povahy so vzťahom k rodnej zemi. Koncom 19. storočia podľahla veľká časť istej dalarnskej dediny vo Švédsku vplyvu sektárskych kazateľov a vysťahovala sa do Zasľúbenej krajiny. Prostí ľudia opustili rodnú zem, aby sa usídlili v novom, pravom domove. Na rozhraní fantázie a skutočnosti, tam, kde sa tieto roviny prelínajú v ľudskej existencii, nachádza autorka vysvetlenie pre nezvyčajné rozhodnutie švédskych sedliakov.