Dúha - Lawrence, David Herbert (Tatran, 1982)
Je to rozsiahla sága, obraz života na prelome storočí, majstrovské stvárnenie životných osudov troch pokolení Brangwenovcov v ubiedenom baníckom prostredí. Lawrence umelecky presvedčivo vykresľuje históriu tohto rodu, zmietajúceho sa v krízach lásky, náboženských otrasoch a spoločenských vášňach od chvíle, keď sa Tom Brangwen, úspešný farmár, ožení s vdovou po poľskom emigrantovi, až po chvíľu, keď jeho vnučka Ursula, najväčší búrlivák nespokojnej rodiny, stojí na rozhraní prítomnosti a budúcnosti, odhodlávajúc sa na krok do ďalšieho života.