Architektúra na Slovensku 1945 - 1975 - Kusý, Martin (Bratislava Pallas, 1976)
Vývoj architektúry na Slovensku v rokoch 1945— 1975 reprezentuje formovanie socialistickej architektúry.
V prvých kapitolách autor venuje pozornosť týmto teoretickým problémom: história, teória a kritika v socialistickej architektúre — teória konceptu, — vzťah architektúry k spoločenským podmienkam, — vývoj architektonického konceptu. Na poznávaní týchto základných problémov sú v čase a kvalite načrtnuté dosiahnuté výsledky v zahraničnej tvorbe, a tak je vytvorená báza pre názorné a zodpovedné poznávanie stavu a vývoja nášho architektonického konceptu.
Keywords: slovenská literatúra; architektúra -- dejiny -- 1945 - 1975; socialistická architektúra; Slovensko; odborné publikácie