Hľadanie strateného autora : Rozhovory s Luciferom - Mitana, Dušan (Smena, 1991)
Kniha Hľadanie strateného autora vyšla v roku 1991 a zdá sa, že práve ona začína tvoriť nový, reflexívno-náboženský trend v tvorbe Dušana Mitanu. Doterajší Mitana si čitateľov získal najmä svojimi krátkymi prózami, ktoré začali vychádzať v 70. rokoch. V týchto poviedkach sa autor často dotýka tém, ktoré boli v socialistickej realite tabuizované, je kontroverzný a tým pádom aj čitateľsky zaujímavejší. Samotný autor v jednom z rozhovorov konštatoval: "tradičná beletria, tradičný príbeh, ma už dávno neoslovujeö a asi preto sa rozhodol napísať antiromán Hľadanie strateného autora.