Júlia - Fortierová, Anne dánsko - kanadská autorka 1971 (Ikar, a.s, 2011)
Dvadsaťpäťročná Júlia od útleho detstva žije so sestrou dvojčaťom Janice u tety vo Virgínii. Vie o svojich talianskych koreňoch a miluje Shakespearove hry, ale dlho netuší, do akej miery je spätá s najslávnejšími milencami všetkých čias. Až záhadné dedičstvo ľ kľúčik od sejfu v starobylej budove sienskej banky - uvedie do pohybu sled strhujúcich udalostí, ktoré jej od základu zmenia život. Postupne sa ponára do príbehu svojej menovkyne Giulietty, ktorá sa v roku 1340 za mimoriadne dramatických okolností stretne s mladým šľachticom Romeom. Ich nešťastná láska prevráti stredovekú Sienu hore nohami a neskôr poskytne inšpiráciu mnohým generáciám básnikov a maliarov...