Temná aréna - Puzo, Mario americký autor a filmový scenárista 15. októbra 1920 - 2. júla 1999; Kořínek, Otakar (Bratislava Tatran, 1980)
Román svetoznámeho prozaika sa odohráva v povojnovom Nemecku. Je to obdobie norimberského procesu a okupačných zón, ale aj doba nových možností pre poctivých aj podnikavcov bez škrupuli. Americký vojak Walter Mosca sa obohacuje obchodom na čiernom trhu. Vojna urobila z tohto 23-ročného mladíka drsného muža spoliehajúceho len na vlastnú silu. Jediným na kom lipne, je nežná milujúca Hella, s ktorou má syna. Keď ju však tragicky stráca, nezadrží ho už nič na ceste násilia, na ktorú sa dal...
Keywords: americká literatúra; spoločenské romány; sfilmovaný príbeh