Dymová clona. Bankár - Francis, Dick britský spisovateľ detektívnych románov 31. októbra 1920 - 14. februára 2010; Ruppeldtová, Alexanda; Kořínek, Otakar (Bratislava Pravda, 1987)
Dve skvelé detektívky známeho autora. V prvom príbehu populárneho herca privedie úprimný vzťah k bohatej tete k rozhodnutiu odhaliť príčinu neúspechu jej dostihových koní v Juhoafrickej republike. Podozrenie padá na všetkých - na príbuzných i ľudí z oblasti dostihového športu. V druhom príbehu mladý finančník Tim Ekaterin, potomok zakladateľa obchodnej banky, v ktorej je zamestnaný a ktorej odporučí schváliť pôžičku na kúpu ušľachtilého žrebca. Vtedy ešte netuší nič o čiernych kšeftoch súvisiacich s podávaním drog dostihovým favoritom. V snahe zachrániť banke ohrozené milióny zabŕdne do nepríjemností, o akých sa mu ani nesnívalo. Ak si však chce zachrániť kožu, nemôže cúvnuť.....
Keywords: anglická literatúra; kriminálne romány; z dostihového prostredia