Smäd. 2. - Zelinová, Hana slovenská autorka 20. júla 1914 - 16. marca 2004 (Slovenský spisovateľ, 1981)
Román nadväzuje na Hodvábnu cestu a vracia sa ešte raz ku garbiarskym tradíciám v Liptove. Johann - Ján, ktorého sme opustili v polovici 50 tych rokov 19. storočia, spomína si pri oslavách svojej sedemdesiatky na uplynulý čas a prežité udalosti. V novom diele garbiarskej ságy ustupuje už do úzadia šľachta reprezentovaná Ambrózičkou a do popredia sa tisne meštianstvo: remeselníci a podnikatelia.