Zámok Otranto - Walpole, Horace; Beckford, William; Príhodová, Adela (Bratislava Slovenský spisovateľ, 1978)
Kniha obsahuje dve diela: Zámok Otranto od Horacea Walpolea a Vathek od Williama Beckforda. Obe diela sú ukážkami anglického gotického či lepšie hrôzostrašného románu z 18. storočia. V prvom, vo Walpolovom romantickom príbehu z Talianska, stáva sa čitateľ svedkom naplnenia dávneho proroctva, ktoré predpovedá pád kniežaťa Manfréda, tyrana a uzurpátora zámku Otranto. V Beckfordovom Vathekovi, ktorý vznikol v období rozkvetu tohto žánru, ožíva tajuplný Orient.
Keywords: anglická literatúra; mysteriózne príbehy; Vathek; horory