Právo prvej noci - Nižnánsky, Jožo slovenský autor historických románov a povestí, básnik, publicista a prekladateľ 30. augusta 1903 - 7. marca 1976 (Tatran, 1988)
Dobrodružno-historický román Joža Nižnánskeho, odohrávajúci sa v Trnavskom kraji. Autor v ňom zobrazuje dve znepriatelené strany, ktorými sú gróf Ján Pállfy a jeho manželka Júlia Zayová a na druhej strane poddanský mládenec Ján Drgáň, neskôr grófov pisár a ešte neskoršie jeho správca a jeho milá, poddanské dievča Hana Tarabová. To, že týchto štyroch ľudí rozdeľuje veľká spoločenská priepasť a nerovné podmienky, napomáha k tomu, aby medzi sebou viedli húževnatý boj. Gróf si totiž chce na Hanu uplatniť tzv. právo prvej noci...