Studňa lásky - Nižnánsky, Jožo slovenský autor historických románov a povestí, básnik, publicista a prekladateľ 30. augusta 1903 - 7. marca 1976 (Tatran, 1987)
Historicko-ľúbostný román z obdobia tureckých vpádov - podáva legendu o vyhĺbení zámockej studne na Trenčianskom hrade. Vytesali ju v nepoddajnej skale Turci na príkaz obchodníka Omara, zaľúbeného do tureckej krásavice Fatimy, ktorá sa dostala na Slovensko ako zajatkyňa. Pán hradu, hrdý a mocný veľmož Štefan Zápoľský, nechcel ju Turkom vydať za nič na svete, a preto im dal zdanlivo nesplniteľnú podmienku: pustí ju, ak vyrúbu do trenčianskej skaly studňu...