Tajný prejav. 2. - Smith, Tom Rob anglický autor 19. februára 1979 (Ikar, a.s, 2011)
Sovietsky zväz, rok 1956. Stalin je mŕtvy a násilnícky režim sa začína rozpadávať vytvára sa spoločnosť, v ktorej sú policajti zločincami a zločinci nevinnými ľuďmi. Tajný prejav Stalinovho následníka Chruščova sa dostáva medzi ľudí, ktorí sa dozvedajú, že Stalin bol tyran. Chruščov sľubuje, že Sovietsky zväz sa zmení. Bývalý príslušník štátnej polície Lev Demidov sa tiež usiluje zmeniť, musí však pritom prejsť úskalím osobnej rozorvanosti. Jeho dve adoptívne dcéry, ktoré má spolu so ženou Raisou, mu nechcú odpustiť podiel na smrti svojich rodičov. Nie sú jediné. Keď vyjde pravda najavo, Lev, Raisa a ich rodina sa ocitnú v smrteľnom nebezpečenstve, pretože niekto sa pokúša zneužiť temné dedičstvo Levovej kariéry v tajnej polícii...