Cez Missouri 6. - Welskopfová-Henrichová, Liselotte nemecká autorka 15. septembra 1901 - 16. júna 1979; Rosenbaumová, Eva; Cesnak, Jozef (Košice Východoslovenské vydavateľstvo, 1989)
Po mnohých ťažkostiach a komplikáciách maliar Morris dosiahne oslobodenie svojho väzneného indiánskeho priateľa a hlavného hrdinu románu náčelníka Tokai-íta. Indiánske kmene medzičasom však utrpeli veľké porážky a takmer všetky sa museli presunúť do rezervácií, kde živorili v ťažkých podmienkach na nevyhovujúcej, neúrodnej pôde. Indiáni boli zbavení nielen slobody, ale aj zbraní, a tak možnosti zaobstarávať si potravu lovom, na čo boli predtým zvyknutí. Časť indiánskych bojovníkov začala uvažovať o spolupráci s nepriateľskými podmaniteľmi, iní podľahli beznádeji. Ako sa skončí púť Tokai-ítovho kmeňa, ktorý sa rozhodne odísť do Kanady, kde sa v tom čase ešte črtali možnosti slobodného života ? Podarí sa Red Foxovi uniknúť spravodlivému trestu ? To sa dozviete v tejto časti široko koncipovaného dobrodružného šesťdielneho románového cyklu o boji prérijných severoamerických Indiánov v 19. storočí.
Keywords: Synovia Veľkej Medvedice; nemecká literatúra; westerny; dobrodružné príbehy; Indiáni