Hodvábna cesta. 1. - Zelinová, Hana slovenská autorka 20. júla 1914 - 16. marca 2004 (Slovenský spisovateľ, 1980)
Román slovenskej autorky zavedie čitateľov do polovice 19. storočia. Pútavý a pestrý dej sa odvíja v dvoch rovinách: v kaštieli - kúrii bohatej Želmíry a v garbiarskych dielňach mikulášskych cechových majstrov. Obidve dejové línie spája postava hrdinu Johanna, ktorý prišiel do rodného kraja na skusy. Autorka opisuje životné osudy tohto garbiarskeho tovariša a zároveň prostredie a atmosféry na Slovensku v tomto čase...