Já, Rembrandt - Weiss, David (Svoboda, 1990)
Životopisný román se před čtenářem otevírá v době, kdy je Rembrandtovi čtyřicet osm let a je na prahu svého umělecky nejvyzrálejšího období. Zároveň ale žije v dluzích a v nemilosti církve, neboť se odmítá oženit se svou milenkou, a je hluboce roztrpčený skutečností, že soudobá společnost odmítá uznat a ocenit jeho tvůrčího génia.