Petrolejový princ - May, Karl nemecký autor 25. februára 1842 - 30. marca 1912; Bžochová, Perla; Teissig, Karel (Bratislava Mladé letá, 1986)
V dobrodružnom románe sa stretnete s Apačským náčelníkom Winnetouom, bielym lovcom Old Shatterhandom a celou družinou zálesákov na čele s neprekonateľným vtipkárom Samom Hawkensom. Dej románu je napínavý, plný dobrodružstiev, nečakaných zvratov, humorných príhod a dobrodružstiev. S napätím sledujeme úsilie zálesákov, ktorí chcú zachrániť dôverčivého bankára z pazúrov falošného Petrolejového princa a nemenej dôverčivých vysťahovalcov z pazúrov bandy finderov, ktorí znepokojovali svojimi výčinmi celú južnú Arizonu.
Keywords: Winnetou; Old Shatterhand; nemecká literatúra; westerny; dobrodružné príbehy