Červená izba. Príbehy zo života manželského - Strindberg, August švédsky autor, dramatik 22.1.1849 - 14.5.1912 (Tatran, 1988)
V prvom zväzku tohto výberu sa vedľa seba ocitli dve z najvýznamnejších autorových diel: Červená izba a Príbehy zo života manželského. Červenú izbu napísal Strindberg ako tridsaťročný na vrchole svojich tvorivých síl a priniesla mu slávu a uznanie. Hlavnou postavou románu -ak sa tu o hlavnej postave vôbec dá hovoriť, protagonistom je tu totiž celá spoločnosť - je Arvid Falk, idealista, ktorý chce odhaliť a odstrániť nespravodlivosť a faloš spoločnosti, v ktorej žije. Vzdáva sa preto úradníckej kariéry a stáva sa novinárom. Falk, do ktorého Strindberg vložil svoje nádeje, myšlienky a odhodlanie však v tvrdej konfrontácii s realitou zlyhá.