Povesti Belkina - Puškin, Alexander Sergejevič ruský romantický básnik 6. júna 1799 - 10. februára 1837 (Detskaja kniga, 1965)
Povesti Belkina patria k najlepším prozaickým dielam Alexandra Puškina, aj keď autor sám hovorí, že je len editor nájdeného rukopisu nejakého zomrelého Ivana Petroviča Beklina. Z poviedkového cyklu tak urobil výpoveď neznámeho človeka o svete a živote v ňom. To mu umožňuje postaviť do stredu diania obyčajné postavy, ktoré sa neskôr stali inšpiráciou pre celú modernú ruskú literatúru.