Matrionina chalupa - Solženicyn, Aleksander Isajevič ruský autor 11. decembra 1918 - 3. augusta 2008 (Slovenský spisovateľ, 1966)
Jeden deň Ivana Denisoviča. Matrionina chalupa. Príbeh na stanici Krečetovka. Vo vyššom záujme.Námet dnes už legendárnej Solženicynovej novely Jeden deň Ivana Denisoviča vznikol v Ekibastuzskom pracovnom tábore v zime 1950 - 1951 a jej pôvodný názov znel Šč-854 - jeden deň jedného mukla.