Andreas Búr Majster - Hronský, Jozef Cíger slovenský autor 23. februára 1896 - 13. júla 1960 (Bratislava Tatran, 1970)
Román Andreas Búr Majster je štylizovaným odrazom Hronského životnej situácie, keď je nútený emigrovať. Zaoberá sa témou osamelosti človeka, straty základných istôt, oporu hľadá v stvárnení nadčasovej témy umenia. Príbeh je situovaný do 18. - 19. storočia, hovorí o ľúbostnom vzťahu majstra piliara k Lucii a Amálii z Bojnického zámku. Silná je v ňom mravná problematika hriechu, obete a očisty.
Keywords: slovenská literatúra; lyrizovaná próza; historické romány