Panenská veža na Devíne - Ďuríčková, Mária slovenská autorka pre deti 29. septembra 1919 - 15. marca 2004 (Mladé letá, 1988)
Je to slávny príbeh o vernej láske, nad ktorou uplatňovala svoje právo neláska. Príbeh, ktorý ospevovali igrici a potulní speváci a ktorý neupadne do zabudnutia,kým len bude stáť skalná ostroha nad sútokom Dunaja a Moravy. A kým na nej budu čnieť rozvaliny hradu Devína spolu s onou strážnou vežou, ktorá od tých čias nesie názov Panenská veža.