Cesta - McCarthy, Cormac americký autor 20. júla 1933 - 13. júna 2023; Gavura, Ján (Slovart Bratislava, 2009)
Románový príbeh o láske, obetavosti a nádeji, ktorý stvorili nemilosrdne drsné podmienky, získal roku 2007 Pulitzerovou cenu. Na vyprahnutú zem sa zniesla ďalšia vrstva prachu a popola. Kýpte stromov sa striedajú s ruinami civilizácie. Mŕtvi nemo svedčia o bolesti a bezmocnosti, poslední živí sa nezastavia pred ničím, ani pred kanibalizmom. Jediná možnosť uniknúť smrti je cesta - na juh. Desivá realita postapokalyptického románu Cormaca McCarthyho o putovaní otca a syna krajinou spustošenou kataklizmou predstavuje svet, v ktorom prestali platiť hodnoty civilizácie a cenu má len to, čo pomôže prežiť ďalší deň. Uprostred nepriateľskej krajiny sa rozvíja nádherný ľudský cit, pevné puto medzi otcom a synom.
Keywords: americká literatúra; dobrodružné romány; romány o láske; postapokalyptický triler; sfilmovaný príbeh