Stratené mesto Z Príbeh smrtonosnej posadnutosti v Amazónii - Grann, David; Ruppeldtová, Oľga (Tatran Bratislava, 2013)
David Grann je kmeňovým autorom The New Yorker, a keď sa bližšie začal zaujímať o Percyho Fawceta ş jedného z najväčších bádateľov 20. storočia ľ jeho život a príbeh ho doslava pohltil až natoľko, že sám sa vybral do Amazónie po jeho stopách.
Plukovník Percy Fawcet fascinovawl milióny ľudí na celom svete, keď sa so svojím synom snažil dokázať, že najväčší prales na svete ukrýva žiarivú krajinu Eldorádo. Fawcet patril k výnimočným zjavom, ktorý ako prvý zmapoval hranice Brazílie, prenikol do brazílskeho pralesa na miesta, kam ľudská noha nevkročila. David Grann podrobne preštudoval Fawcetove cestovateľské denníky a podáva obdivuhodné svedectvo o ľudskej vytrvalosti a odvahe v čase, keď sa mapovali posledné biele miesta na zemeguli.
Keywords: americká literatúra; dobrodružné romány; cestopisy; Južná Amerika; Amazónia; Faecett, Percy Harrison -- archeológ, bádateľ -- Anglicko -- 18.9.1867 - zmizol 29.5.1925