Kvet Egypta - Gedgeová, Pauline kanadská autorka 11. decembra 1945; Kupková, Ivana (Bratislava Kunder, 1997)
Dej románu sa odohráva v 15. st. p.n.l.. Egypt po páde nadvlády Hyksósov opäť získal slávu, moc a bohatstvo. Faraón Thutmose so znechutením sleduje napredovanie svojho neschopného syna. Premýšľa, či neprenechá vládu radšej dcére Hatšepsovet. Žena dovtedy na egyptskom tróne nesedela a porušilo by sa tým nepísané pravidlo. Vďaka jej dychtivosti a húževnatosti sa napokon rozhodol...
Keywords: kanadská literatúra; historické romány; staroveký Egypt