Smrť na Níle - Christie, Agatha anglická autorka detektívnych románov 15. septembra 1890 - 12. januára 1976 (Stopy, 1971)
Mladomanželom Linnet Ridgewayovej a Simonovi Doylovi znepríjemňuje život Linnetina dávna priateľka a Simonova bývalá snúbenica Jacqueline de Bellefort. Jackie, zaslepená túžbou po pomste za dvojnásobnú zradu, prenasleduje Doylovcov na každom kroku, dokonca aj na ich svadobnej ceste v Egypte, počas ktorej sa plavia parníkom Karnak po Níle. Prirodzene, na palube lode sú okrem tejto čudnej trojice aj iní pasažieri. Jedným z nich je Hercule Poirot, ktorý dúfa, že si počas zábavnej plavby odpočinie od náročnej práce súkromného detektíva. Bohužiaľ, čoskoro sa ukáže, že dúfal márne. Linnet Ridgewayovú totiž nájdu zavraždenú v jej kajute: ktosi jej strelil do hlavy malou pištoľou...