Návštevníci - Hofman, Ota (Pravda, 1988)
Píše sa rok 2484. Centrálny mozog ľudstva neočakávane vyhlási poplach. Planétu Zem ohrozuje neznáma kométa. Tak sa začína príbeh expedície Adam 84, vyslanej do dvadsiateho storočia. Jej členovia, preoblečení za zememeračov, majú v mestečku Kamenica získať zošit s výpočtami žiaka Adama Bernaua, aby si ich pomocou zachránili ľudstvo. Jedenásťročný Adam, ktorý sa v škole tiež dosť natrápi s matematikou, netuší, že raz bude taký dôležitý a slávny. Mladí, aj dospelí, ktorí s napätím sledovali populárny seriál Návštevníci, si ho iste radi oživia aj v literárnom spracovaní. Na knižke, ktorú im predkladáme, sa nielen pobavia a zasmejú, ale možno si aj povedia, že ani najvyspelejšia technika všetko nezmôže a že tento náš svet s jeho ozajstnými kvetmi, rybníkmi, včelami je veru pekný a treba si ho chrániť.