Heidi - Spyriová, Johanna (Mladé letá, 1977)
Heidi stratila obidvoch rodičov a nemá sa o ňu kto starať. Najbližší príbuzný je jej starý otec, ktorý žije vysoko v horách. Drsná alpská príroda a dlhoročná samota však spôsobili, že je z neho širokoďaleko vyhlásený mrzút. Keď teta Deta privedie k nemu Heidi, starec rozhodne nadšením neoplýva. Čo si počne s dieťaťom? Ani pre mestské dievčatko nie je jednoduché zvyknúť si na nový život a na mrzutého starého deda...