Broskynka - Adlerová, Elizabeth anglická autorka 1950; Lajdová, Alica (Bratislava Remedium, 1998)
Ďalší úspešný román Elizabeth Adlerovej Broskynka voľne nadväzuje na príbeh Léonie z rovnomennej knihy. Léonie sa v nej za tragických okolností definitívne odpúta od vojvodu de Courmonta v nádeji, že ju čaká pokojná staroba pri dcére a milovaných vnučkách. Ukáže sa však, že rod de Courmontovcov je priam osudovo spätý s Léonie. Gérard, syn nebohého vojvodu, sa beznádejne zaľúbi do Léoniinej dcéry Amélie. Výsledkom ich lásky je malá Marie Isabelle, ktorú pre jej pôvab a sviežu pleť od malička všetci volajú Broskynka. Z dievčatka časom vyrastie príťažlivá mladá žena a rodina právom očakáva, že prispeje k šíreniu dobrého mena ich automobilového impéria. Broskynka po starom otcovi zdedila zmysel pre podnikanie, a po starej mame zasa vášnivú a roztopašnú povahu. Ba aj do prvého krátkeho a nevydareného manželstva ju vohnal skôr vrtoch ako cit. Okolie sa tomu ani veľmi nečuduje, veď od detstva vyrastala v dostatku a nikto jej nikdy nič neodmietol. Až po vytriezvení zo sna a po mnohých trpkých životných skúsenostiach stretáva svojho skutočného životného partnera. Noel Maddox vyrastal v sirotinci, no vďaka nesmiernej húževnatosti a pracovitosti sa vypracoval na ambiciózneho muža, ktorý si zaumieni, že za každú cenu získa Broskynkinu priazeň a postupne i jej podiel na obrovskom majetku.
Keywords: americká literatúra; romány o ženách; ľúbostné romány