Žaláre svetla - Fergusonová, Kitty (Slovenský spisovateľ, 1998)
Čo je čierna diera? Ako to v nej funguje? Prežili by sme v nej... odvážili by sme sa vniknúť do jej vnútra? Čo by sme tam našli? Objavili sme už nejaké skutočné čierne diery? A ako nám pomôžu pochopiť záhady vesmíru? To je iba zopár z množstva provokujúcich otázok, ktoré sa rozoberajú v tomto stručnom prehľade jednej z najohromujúcejších tém modernej vedy, a to bez odborného žargónu. Pri hľadaní odpovedí sledujeme hviezdu od jej zrodu až po smrteľné kŕče, podnikneme vybájenú cestu na hranice čiernej diery, ba i za ne, poučíme sa od niekoľkých popredných svetových teoretikov fyziky i astronómov, budeme pátrať po skutočných čiernych dierach vo vesmíre a v krátkosti sa oboznámime s viacerými kurióznymi nápadmi inšpirovanými čiernymi dierami.