Päť týždňov v balóne - Verne, Jules francúzsky autor 8. február 1828 - 24. marec 1905 (Mladé letá, 1985)
Román Julesa Verna Päť týždňov v balóne rozpráva o dobrodružnej výprave doktora Fergussona, ktorý so svojím priateľom Richardom Kennedym a sluhom Joem Vilsonem podniknú výskumnú cestu riaditeľným balónom nad neprebádanou pevninou Afriky. Balón bol vybavený zariadením umožňujúcim ľubovoľný vzostup a zostup, a tak mohol vzduchoplavec využívať vetry vanúce v rôznych výškach rozdielnym smerom. Z Anglicka ich odvezie loď cez Mys dobrej nadeje. Po štarte zo Zanzibaru prežijú mnohé dobrodružstvá s africkým obyvateľstvom, budú bojovať so zvieratami i s prírodnými živlami, preskúmajú pramene Nílu a prekonajú rôzne ťažkosti a nebezpečenstvá.