Nádherné Orinoco - Verne, Jules francúzsky autor 8. február 1828 - 24. marec 1905 (Mladé letá, 1978)
Dobrodružný román Nádherné Orinoco patrí do cyklu románov Podivuhodných ciest. Príbeh sa odohráva vo Venezuele pri mapovaní rieky Orinoco. Román obsahuje všetky zložky klasickej Verneovky - humor, objavovanie a prieskum, dráma medzi hlavnými hrdinami a darebákmi, a to všetko v nádhernej exotickej lokalite.