Zlatá sopka - Verne, Jules francúzsky autor 8. február 1828 - 24. marec 1905; Šmatláková, Elena (Bratislava Mladé letá, 1987)
Kniha rozpráva príbeh dvoch mladíkov, Summa Skim a jeho bratranca Bena Raddleho, ktorí na Klondike zdedili po svojom strýkovi Lacoteovi zlatokopecký claim, ležiace na Miles Creek. Hoci sú finančne zabezpečení, obaja sa rozhodnú, že si svoje dedičstvo pôjdu pozrieť a pri tom skúsia zlatokopecké šťastie.
Keywords: francúzska literatúra; dobrodružné príbehy