Babička - Němcová, Božena česká autorka 4. februára 1820 - 21. januára 1862; Felix, Jozef (Bratislava Mladé letá, 1972)
"Šťastná to žena!" Ś múdra, láskavá, starostlivá, milujúca svoju rodinu, vychovávajúca vnúčatá a ochotná poskytnúť každému dobrú radu i pomoc. Taká je babička, hlavná hrdinka knihy Boženy Němcovej. Dielo sa dočkalo divadelného, televízneho i rozhlasového spracovania a mnohých vydaní aj prekladov.
Keywords: česká literatúra; historické romány; príbehy o deťoch; spoločenské romány; z dedinského prostredia