Železný kráľ. Zahrdúsená kráľovná 1. (1-2) - Druon, Maurice francúzsky autor 23. apríla 1918 - 14. apríla 2009; Škanderová, Lea (Bratislava Slovenský spisovateľ, 1974)
Román zachycuje obdobie vlády mocného francúzskeho panovníka Filipa IV. Pekného a jeho neschopného nástupcu Ľudovíta X., ktorý dáva zavraždiť na hrade Gaillard svoju manželku Margueritu Burgundskú. Ľud hladuje, šľachta medzi sebou súperí a intrigy zmietajú kráľovským dvorom ...
Keywords: Prekliati králi; francúzska literatúra; historické romány; sfilmovaný príbeh