Kapitánova bábka. Panna a cigán. Lišiak - Lawrence, David Herbert; Navrátil, Igor (Bratislava Tatran, 1982)
V tomto zväzku opätovne čitateľom výber jeho krátkych noviel a poviedok, tentoraz rozšírený o dve dielka. V každej zo štyroch krátkych noviel či ôsmich poviedok sa autor hlboko dotýka ľudských problémov, vyplývajúcich zo samej existencie človeka a jeho povahy. Sú to problémy všeobecne platné, problémy, ktoré azda znepokojujú ľudí na celom svete. Časový a priestorový posun, ktorý leží medzi nami a Lawrenceom, im vonkoncom neubral na aktuálnosti. No zaujmú nás nielen svojím obsahom, ale aj umeleckým stvárnením.
Keywords: psychologické poviedky; anglická literatúra