Zlatý kľúčik alebo Buratinove príhody - Tolstoj, Alexej Nikolajevič; Jesenská, Zora; Kľúčik, Peter; Pauličková-Angelov, Danica (Bratislava Mladé letá, 1999)
Keď som bol maľučký, bolo to veľmi, veľmi dávno, čítal som knihu Pinocchio, čiže príhody drevenej bábiky. Často som rozprával svojim kamarátom, dievčatám a chlapcom, o zaujímavých príhodách Buratina. Ale keďže sa knižka stratila, rozprával som každý raz ináč a vymýšľal som také príhody,ktoré v knižke vôbec neboli. Teraz, po mnohých a mnohých rokoch, spomenul som si na svojho starého priateľa Buratina a rozhodol som sa rozprávať vám, dievčatá a chlapci, o neobyčajných príhodách tohto dreveného človiečika.
Keywords: ruská literatúra; literatúra pre deti; rozprávky - klasické; rozprávky - autorské; veľké písmená; pre čitateľov od 6 rokov