Čmeľka Aninka - Sekora, Ondřej (Egmont Neografia, 1998)
Kniha je príbehom čmelej mamičky, oboznámi deti s organizáciou čmelej rodiny a hniezda. Zároveň sa odohráva príbeh detí v škole - predovšetkým troch neposlušných chlapcov, ktorí sa rozhodnú zničiť čmelie hniezda. Malý mravček však vymyslí fígeľ, ktorým sa mu podarí spojiť sily čmeliakov, včiel a ôs, a tak všetko dobre dopadne. A napokon sa zo zlých chlapcov stanú horliví ochranári čmeliakov.