Z milosti božej - Malamud, Bernard (INA, 1994)
Román amerického autora, základnú osnovu tvorí svojrázne spracovanie biblického príbehu o Abrahámovi a Izákovi. Po nukleárnej katastrofe sa na malom ostrovčeku podarí prežiť jedinému človeku, šimpanzici a opičej kolónii. Tragikomický príbeh, ktorý zachytáva podstatu drámy ľudského zlyhania. Absurdno - komické prvky sa harmonicky prelínajú s prvkami situačného humoru....