Kráľ Ubu - Jarry, Alfred francúzsky symbolistický autor 8. septembra 1873 - 1. novembra 1907 (Slovenské vydavateľstvo krásnej literatúry, 1964)
Kráľ Ubu je divadelná hra Alfreda Jarryho, je považovaná za predchodcu absurdného drámy, dada a surrealizmu. Hra samotná vznikla v roku 1885 ako študentská recesia na gymnáziu v Rennes, uťahujúca si z učiteľa fyziky Hebert (vyslovovaného Ebe čiže ubu). Samotnú postavu zrejme vytvoril Jarryho spolužiak Charles Morin. V roku 1888 potom obaja autori predviedli vo svojom bábkovom divadle frašku Poliaci, ktorá sa stala predobrazom Jarryho slávnej hry. Text hry Poliaci sa nezachoval. Jarry hru neskôr výrazne prepracoval a v roku 1896 prebehla škandalózne premiéra v divadle Théâtre de l'oeuvre v Paríži. V roku 1928 bola hra po prvýkrát hraná v Československu, a to v Oslobodenom divadle. Kráľom Ubu bol Jan Werich (ktorý s Voskovcom hru preložil).