Júlia : I. - Rázus, Martin slovenský autor 18. októbra 1888 - 8. augusta 1937 (Relax, 1995)
Očarujúce dievča Júlia, jej gavalier a "dobrý duch" Gašpar a príbeh odohrávajúci sa v historickom Brezne. Román o krivde a pravde, bezpráví a práve. Proti intrigám moci a ľudskej zlovôli, ale pravda predsa len zvíťazí. Nejde to ale bez odvahy, vzájomnej solidarity a mravného odhodlania.