Hodiny a minúty - Bednár, Alfonz slovenský autor, scenárista a prekladateľ 13. októbra 1914 - 9. novembra 1989 (Bratislava Slovenský spisovateľ, 1964)
Bednár nekonvenčne spracoval povstaleckú tematiku v zbierke noviel Hodiny a minúty, kde pokračuje v konfrontácií súčasnosti a povstania na rovine ľudských osudov. Aj tu strieda dve časové pásma a tak odhaľuje charaktery cez povstalecký zážitok, cez minulé hrdinstvá, zrady a zbabelosti. Povstanie má uňho podobu tragicko - heroickej skúšky. Zaujíma ho, ako človek reaguje v tejto hraničnej situácii. Preto opäť používa prelínanie minulosti s prítomnosťou, ktoré spája vnútorný monológ postáv. Susedia, Kolíska, Hodiny a minúty, Rozostavaný dom, Zrub z kameňa, Cudzí.
Keywords: Kolíska; Susedia; Rozostavaný dom; Zrub z kameňa; Cudzí; slovenská literatúra; novely; doplnkové čítanie SŠ