Poslední car Zavraždení Mikuláše II. a jeho rodiny - Radzinskij, Edvard; Nováková, Anna; Tafelová, Vlasta (Praha Mladá fronta, 1993)
Životopis vychází z deníkových záznamů Mikuláše II.
Zavraždění carské rodiny se odehrálo v noci ze 16. na 17. července roku 1918 ve sklepě Ipaťjevova domu v Jekatěrinburgu. Z rozhodnutí Uralského sovětu dělnických, rolnických a vojenských zástupců (Uralsovětu) zde byl zastřelen někdejší car ruského impéria Mikuláš II., jeho rodina a nejbližší služebnictvo; podle jiné verze bylo zavraždění vykonáno na základě "tajného rozhodnutí" sovětského politbyra v čele s Leninem.
Ostatky členů carské rodiny a jejich služebných byly nalezeny v červnu 1991 pod náspem Staré koptjakovské cesty nedaleko Jekatěrinburgu. V průběhu vyšetřování trestného činu, které vedla ruská Generální prokuratura, byly identifikovány. 17. července 1998 byly ostatky členů carské rodiny převezeny do Sankt-Petěrburgu, kde byly pochovány v Petropavlovském chrámu...
Keywords: biografie; Rusko -- dejiny -- 19. - 20. stor; MIkuláš II. -- posledný cár -- Rusko -- 18.5.1868 - 17.7.1918