Európsky stredovek. 1. - Hrčková, Naďa (Orman s.r.o, 2003)
Autorka zrozumiteľne, prístupne, ale aj zasvätene a názorne líči bohaté osudy a vývojové línie stredovekej duchovnej i svetskej, jednohlasnej, ale neskôr už i značne sofisitkovanej viachlasnej hudby, až po koniec 13. storočia. Nájdeme tu zaujímavé obrázky dobových prameňov, množstvo notových príkladov, tabuľky vývoja polyfónie, kroniku udalostí, týkajúcich sa hudby, od ukrižovania Ježiša Krista, zoznamy našej i cudzojazyčnej literatúry.