Tajný mandarín - Sheridanová, Sara škótska autorka a aktivistka 1968; Chovanová, Tamara (Bratislava Ikar, a.s., 2011)
Herečka Mary Penneyová uvrhla hanbu na svoju rodinu. Jej švagor, ambiciózny botanik Robert Fortune, v snahe vyhnúť sa škandálu ju donúti, aby ho sprevádzala na výprave do Číny, kde má pre Východoindickú spoločnosť ukradnúť čajové semená. Robert pred ňou tají skutočnosť, že je špiónom Veľkej Británie, ktorá krátko predtým zvíťazila v ópiovej vojne s Čínou. Príbeh o láske, vnútornej sile a nezlomnom odhodlaní ľ o silnej žene, ktorá sa rozhodne presadiť vo svete mužov, a o mužovi, ktorý sa nezastaví pred ničím, aby splnil svoje túžby.
Keywords: anglická literatúra; romány o ženách; historické príbehy; spoločenské romány; Čína