V zajatí na Holíčskom hrade - Čajak, Ján ml. slovenský autor, novinár a redaktor 3. júla 1982 (Bratislava Slovenský spisovateľ, 1977)
Historický román. Autor sa opieral o bohatý archívny materiál a historické dokumenty a pramene a tak verne zobrazil kus našich dejín v 16. a 17. storočí. Krásnu Zuzanu vydajú proti jej vôli za zhýralca Fraňa Révayho, hoci ľúbi iného. Žiarlivý manžel ju za to uvrhne do hradného väzenia. Ako sa končí ich napínavá manželská a milostná história?....
Keywords: slovenská literatúra; historické romány