999 posledný strážca - Martigli, Carlo A. taliansky autor 26. decembra 1951; Reichstädterová, Daniela; Sehnalová, Zlata (Bratislava Ikar, a.s., 2011)
September 2009. Guido de Mola dostane tajomný balík. Odkázal mu ho jeho zosnulý starý otec, o ktorom toho vedel len veľmi málo. De Mola nájde vnútri list a dva rukopisy: jeden novodobý a jeden veľmi starý, pravdepodobne z obdobia renesancie. Vďaka nim zistí, že jeho rodina už po stáročia stráži zvláštne, nebezpečné tajomstvo.Odhalenie tohto tajomstva by spochybnilo základy, na ktorých stojí svet už dvetisíc rokov.
Povedie vás rozličnými epochami, predstaví vám fascinujúci, živo vykreslený Rím ovládaný pápežom Inocentom VIII., Florenciu pod vládou Lorenza Nádherného a fašistické Taliansko tridsiatych rokov.
Keywords: talianska literatúra; triler; z náboženského prostredia