Barok a rokoko - Kitson, Michael 1926-1998; Herrmanová, Katarína (Bratislava Pallas, 1972)
Vizuálne strhujúci zväzok nás oboznamuje s érou baroka, ktorá trvala pol druha storočia a patrí k najskvelejších v dejinách umenia. V prvej kapitole autor načrtáva celkové spoločenské, náboženské a sociálne pomery. Každá z ďalších kapitol približuje iný umelecký prúd: barok, klasicizmus, návrat k realizmu, rokoko, neoklasicizmus. Kapitoly: Renesancia a barok, Stručná charakteristika štýlov a téma knihy, Pôvod slov barok a rokoko, Vplyv náboženských a filozofických ideí, Estetické teórie skúmaného obdobia. Barok-pôsobenie na city, Iluzionizmus, Splývanie rôznych druhov umenia, Honosnosť barokového umenia, Baroková dramatičnosť a narábanie so svetlom a tieňom, Pohyb v barokovom umení, Priestor v barokovom umení. Klasicizmus v 17. storočí-Rozdiel medzi klasicizmom a barokom, Klasicizmus v maliarstve, Ideálna krajinomaľba, Klasicizmus v sochárstve, Klasicizmus v architektúre. Realizmus-Vzťah medzi realizmom a napodobňovaním, Španielske polychrómové sochárstvo, Caravaggizmus, Holandské maliarstvo, Realizmus v maliarstve 18. storočia. Rokoko-Francúzska rokoková dekorácia, Francúzska rokoková maľba, Rokoko v Nemecku, Porcelán, Rokoko v Taliansku. Neoklasicizmus-Prvá obroda klasicizmu začiatkom 18. storočia-anglický palladianizmus, Druhá obroda klasicizmu začiatkom 18. storočia-Francúzsko a Taliansko, Obrat v päťdesiatych rokoch 18. storočia, Návrat k Rímu, Oduševnenie za staré Grécko, Vznik takzvanej expresívnej architektúry.
Keywords: Umenie sveta; anglická literatúra; dejiny umenia; výtvarné umenie; barok -- má pôvod okolo roku 1600 v Ríme.V Európe prevládal v 17. a vo veľkej časti 18. storočia. Barok možno považovať za medzistupeň medzi renesanciou a moderným vekom; rokoko -- Rokoko je slohový stupeň v neskorom období baroka resp. pokračovanie baroka -- 18. storočie; realizmus; neoklasicizmus; populárno-náučné publikácie