Giotto - Prokoppová, Mária; Engelmann, Alfréd (Bratislava Tatran, 1989)
...volal sa Giotto a bol taký nadaný, že niet jedinej veci z toho, že príroda, matka všetkého, dáva darom, ktorú by nebol svojim rydlom, perom alebo štetcom zobrazil, a to tak verne, že sa nakreslená vec podobá skutočnosti, ale ju nemožno ani rozlíšiť, šlo to dokonca tak ďaleko, že veľa ráz sa zdalo, akoby oklamal ľudský zrak, lebo pokladali za pravé to, čo on nakreslil...Giotto vrátil lesk umeniu, ktoré už mnoho rokov bolo zahrabané, a preto ho možno jednoznačne nazvať jedným zo svetiel florentskej ´slávy´...V knihe nájdete stručný životopis tohto umelca, ako i reprodukcie a opisy jeho diel.
Keywords: Giotto -- maliar a architekt, tvoriaci v období nástupu ranej renesancie -- okolo 1267 - 8. január 1337 -- Talianasko; maďarská literatúra; výtvarné umenie; maliarstvo; maliari; renesancia -- historická epocha rozvíjajúca sa v európskom prostredí od 14. storočia do polovice 17. storočia. Svojimi myšlienkami nadviazala na obdobie neskorého stredoveku a gotiky a jej myšlienky sa ďalej rozvíjali v dobe manierizmu a baroka. Jej počiatky môžeme hľadať v Taliansku, odkiaľ sa rozšírila do celej Európy. Mnohými učencami je táto éra označovaná ako počiatok Novoveku; biografie; obrazové publikácie