Bouvard a Pécuchet.Tri poviedky.Listy o umení a literatúre - Flaubert, Gustave (Tatran, 1989)
Tri poviedky, skutočný klenot na rúchu francúzskej literatúry, sú vrcholom Flaubertovho štylistického i psychologického majstrovstva. Azda najpozoruhodnejšia z nich je Prosté srdce, príbeh jednoduchej slúžky Felicité, pre ktorú sa v jej osamelosti a túžbe po láske, stáva zmyslom života vypchatý papagáj. Listy o umení a literatúre sú výberom z Flaubertovej nesmierne bohatej korešpodencie. Z ich stránok vystupuje Flaubert so svojimi chybami, omylmi, predsudkami, ale aj so svojou veľkorysosťou a obetavosťou...