Solar - McEwan, Ian anglický autor 21. júna 1948 (Ikar, a.s, 2011)
Solar je vážny, miestami ponurý, miestami vtipom sršiaci satirický román, v ktorom sa hrdina pohybuje od polárneho kruhu po púšte v Novom Mexiku. Parodizuje a ironizuje vedu, vedcov i niektoré nezmyselné ochranárske aktivity. Naznačuje, ako krehké ľudské bytosti zápasia s veľmi zložitým problémom našich čias. V príbehu o nenásytnosti a sebaklame človeka ide o prenikavý a štylisticky nový pohľad jedného z významných svetových autorov.